Ta for eksempel marsipanen . Det er vel likedan med påskeutgaven som med de de røde posene som kommer til jul .......Forresten blir det litt feil å kalle det julemarsipan , for den er vel på plass i butikken allerede i starten av Oktober . På samme måte som den som er å få i butikken lenge før påske . Når ting er tilgjengelig på et så tidlig tidspunkt , forsvinner litt av magien med slike produkter som en forbinder med en spesiell årstid eller høytid . Når en har spist marsipan ( eller for den saks skyld julemanna ) i et par måneder før en skal , sier det seg selv at noe av sjarmen forsvinner når en endelig har " lov ". Julemarsipan feks er " forbudt " her i huset før advent, nettopp for å bevare noe av stemningen som er knyttet til den koselige ventetiden .
Innholdet er vel stort sett det samme , i allefall smaksmessig , selv om jeg foretrekker påskeutgaven med disse gule små kolibrieggene med tykt lag med sjokolade med strøssel på ;) Det er noe med den friske fargen , som gjør at de er ekstra fristende for øye og gane....... For meg som elsker marsipan kan det være en sann prøvelse å gå i butikken nå for tida , her må en bare være standhaftig og gå fort forbi . Prøve å overse de fristende posene som liksom roper til meg fra plassen sin i butikkhylla ..... :) Som sagt , jeg er standhaftig , og blir sjelden vippet av pinnen for slike fristelser , men mange ganger kan det holde hardt ... Spesielt om jeg er i butikken på jakt etter noe til middag , med en slunken mage som roper etter en godbit inneholdende raske karbohydrater .....
Det er mye annet godt en kan fylle i egget også , og smågodt i store poser er allerede kommet i hus ;) En salig blanding av seigt , surt , salt og søtt ligger klart til å fylles på etter hvert som egget gradvis tømmes . Den fargerik blandingen inneholder alle regnbuens farger og ligger og frister dem som kommer forbi . Dette med ulike farger og konsistens som en finner i posen gir av og til en liten tankevekker .....Det må da inneholde mye rart som ikke kan være så bra på sikt ? Alle ulike tilsetningsstoffer som blandes i for å oppnå en spesiell smak eller utseende ....
For et par år siden fikk jeg vi oss en liten vekker .... Og en god latter . Yngstemann hadde tatt med godteri ut og hadde mistet en sånn seig , sur fot ( med colasmak ) på veien . Om natta hadde det regna og da vi kom ut neste morgen lå foten der , like hel , men fem ! ganger så stor som originalen ;) Skjønner godt at en innimellom kan oppleve å få mageknip , hvis vingummi og seigemanna utvider seg sånn i kontakt med væske......Tenk på den blandinga den stakkars magen skal fordøye til tider ...... det er ikke småtterier .....!
Nå som det er påske skal en kose seg og ikke tenke for mye på de konsekvenser inntaket av påskegodtet kan gi . Hverken når det gjelder skumle tilsetningsstoffer eller eventuell vektoppgang .
Det er ikke flere dagene det står på , en at de fleste fint klarer å "ri av stormen", og riste av seg uønskede kalorier som har lagt seg på sidebena i etterkant . Imidlertid trenger en ikke å spise godterier hele tiden selv om det er påske , litt restriksjoner kan en ha likevel . Iallefall kan en være flink å røre på seg innimellom slagene , enten det nå er på skitur eller som en frisk trimtur på beina i ei lysløype . Jeg foretrekker sistnevnte , de fleste har vel forstått at jeg ikke er typen som legger ut på langtur med ski på beina ....Men jeg elsker å gå på tur , så da blir det et naturlig valg for meg .
Ønsker med dette alle ei fortsatt god påskefeiring , kos dokke og nyt late dager med god mat og kos . Fyll opp et egg eller to og sett det på bordet , spander på gjester som kommer innom , eller gi bort et som en liten oppmerksomhet til noen du er glad i ;) Husk at påsken også inneholder andre typer egg , og at det går an å vie disse litt oppmersomhet også . Som gode hardkokte egg , kok dem sammen med løkskall , så får du en flott oransje påskefarge som pynter opp frokostbordet ;) Eller fryd deg over flotte håndmalte påskeegg som henger som pynt i ei grein eller i vinduet .....
God påske !
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar