onsdag 16. mai 2012

MARIANNES GELEKAKE

Denne kaka er den mest populære jeg lager , og den står stort sett på bordet hver gang noe skal feires . Bursdagsfeiringa blir liksom ikke helt den samme uten slageren som alltid har vært der ;)  Om jeg " glemmer " å lage denne blir det alltid spørsmål om hvor gelekaka er ......??  Selvfølgelig lager jeg også andre kaker , men denne er definitivt favoritten til både små og store . Litt tidkrevende er den ,  men resultatet er absolutt  verdt å vente på  ;)

Kaka består av sukkerbrød ( hjemmelaget selvfølgelig !! ) , romkrem , og jordbærgele med bananskiver . Det  er delte meninger i familien om hvorvidt den også skal inneholde druer , og den er utvilsomt penest når druer og banan danner et fint ringmønster under den røde geleen ;) Men som oftes blir den laget med banan , siden enkelte ikke liker druer og bare plukker dem av underveis i kakespisingen ;)

Smak og behag kan ikke diskuteres , så det er opp til hver enkelt . Siden en stor andel av kaka inneholder gele og frukt kan den lett gå under kategorien dessert .......vel og merke som en litt mektig type ;)

Siden det er 17 Mai i morgen fant jeg en gylden anledning til å bake denne kaka som alle er så glade i ;)


                               
                                           Oppskrift og framgangsmåte følger her :

                                                                Sukkerbrød :                                                                                                                                
                                                                 5 egg
                                                                150 gr. sukker
                                                                3 ss varmt vann
                                                                75 gr. potetmel
                                                                100 gr. hvetemel
                                                                2 ts. bakepulver

                                    Pisk egg , sukker og varmt vann til luftig eggedosis .
                  Sikt mel og bakepulver og bland forsiktig i  eggedosisen . Stekes  ved 180grader .




Jeg bruker romkrem som kokes , men det går også greit å bruke ferdig pakker med vaniljekrem .
Selv om jeg definitivt foretrekker den førstnevnte ;)  Lag romkremen etter oppskrift på pakken , og la den stå kjølig til den har tyknet og er kald .



Del kakebunnen i to  og smør  på et et godt lag jordbærsyltetøy . Pisk 2-3 dl kremfløte og bland
det sammen med romkremen . Smør dette oppå , legg deretter på den andre delen av bunnen .
Fest en springform rundt kaka og sett den i kjøleskapet .




Kok opp to pakker jordbærgele og sett det til kjøling i kjøleskapet . Det tar ca 3-4  timer før geleen er stivnet nok til at den kan haes på kaka , så dette er tålmodighetsarbeid ...... Rør i geleen enderveis  så du kan holde et øye med når den er klar . Når du kan øse den som en tykk suppe / grøt er det på tide å skjære opp banan i skiver . Dekk deretter hele kaka med banan .  Om springforma er litt stor , bruker jeg å fylle bananskiver mellom den og kaka . Øs på med gele slik at den dekker hele kaka helt opp til toppen av forma . Sett kaka forsiktig inn i kjøleskapet og la den stå til neste dag .







Løsne kaka og geleen forsiktig fra forma med en kniv . Sidene på kaka har nå fått et fint dekke av banan med geletrekk over ,  så det går fint an å servere den som den er . Jeg pleier imidlertid å pynte med staver med pisket krem rundt hele kaka og i en ring oppå . Detter er ei riktig festkake og passer godt i alle slags selskap . Ønsker man en litt lettere variant kan en som sagt droppe kremen rundt , og da er den mer egnet som en lett dessert .

Nå finnes det mye godt av frukt og bær å få tak i butikken , og et pyntetips til 17 Mai er å bruke blåbær , banan og jordbær og lage mønster som det  norske flagget under geleen . Vær imidlertid obs på at Kiwi  ikke egner seg så godt til pynting ,  siden en kan få problemer med at geleen  ikke stivner . Det er bare å prøve seg fram , fantasien har ingen grenser ;)

                                                           Ha en riktig fin 17 Mai !









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar